zondag 10 januari 2010

Vrijheid.

Het enige wat ik op dit moment wil is vrijheid. Ik wil hier niet blijven zitten, ik wil dingen zien. Ik wil er zeker van kunnen zijn dat ik elk moment ergens anders heen kan gaan. Dat ik niet vast zit. En als ik die kans zo nu en dan niet krijg, voel ik me stresserig, zit ik niet lekker in mijn vel. En als mijn ouders zeggen dat ik wat minder weg moet gaan met de trein, dat ik eens wat weekenden thuis moet zijn, dan voel ik me verschrikkelijk. Misschien is het wel egoistisch, maar vrijheid is voor mij een behoefte; net zoals eten en slapen. Ik werk naar vrijheid toe, en hoe meer ik dat doe, hoe belangrijker het voor mij wordt. Ik heb ook gemerkt dat je vrijheid koopt met geld. Geld voor vervoer. Daarom spaar ik nu al voor als ik na de middelbare school direct de trein neem naar Parijs. Zonder vrijheid zou ik het leven zo saai vinden. Het gevoel dat je in de les zit en dat je niet naar buiten kunt rennen (misschien ga je in deze tijd van het jaar dan op je smoel omdat er een plakaat ijs ligt op het schoolplein), je fiets kan pakken en de eerste de beste trein kan nemen naar waar-dan-ook, is ondraaglijk. Ik vind het ook verschrikkelijk dat ik vast zit aan vakken waar ik niets mee wil doen in de toekomst. Zoals wiskunde, duits, natuurkunde en scheikunde. Ik merk wel dat ik steeds dichter bij de vrijheid kom, want volgend jaar heb ik een vakkenpakket. Ik ga C&M kiezen, daar zitten echt alleen maar vakken in die er voor mij toe doen. Geen onzin, echt doelgericht. Mijn studie en vakanties zijn mijn doelen, volgend jaar ga ik op vakantie met school, 2 keer, waaronder Parijs. Elke keer als ik leer denk ik daaraan, en dat ik volgend jaar niet mag blijven zitten. Dat is wat ik wil, dat is waar ik naar streef. En als je die dingen bekijkt, staan die stuk voor stuk voor vrijheid. Ik streef naar vrijheid.

6 opmerkingen:

 1. ik vind t fijn dat je een doel hebt, maar met sommige dingen in dit bericht ben ik het echt heel erg mee oneens. ten eerste, vind je niet dat je vrijheid hebt? klinkt cliche, maar vergelijk eens met andere kinderen rond onze leeftijd in een ander land, zoals een derdewereldland. daarbij vergeleken vind ik het een beetje verwend om zo over de vrijheid te praten die je hebt. we hebben in nederland heel veel keuzes te maken op onze leeftijd, heel veel vrijheid.. zoals je in dit bericht meld dat je met de trein naar een stad mag. en dat je uberhaubt met de trein kunt reizen, is iets waar we heel erg gelukkig mee mogen zijn. dat er zoiets als een trein bestaat.
  ten tweede, ik ben het niet eens met de zin: 'Ik heb ook gemerkt dat je vrijheid koopt met geld.', ik vind geld iets dat volkomen niet te maken heeft met vrijheid. en vrijheid is vooral niet te koop denk ik. geld is natuurlijk wel nodig als je je makkelijk wilt laten vervoeren naar een plek waar je verwacht meer vrijheid te hebben, maar het middel geld op zich vind ik niets te maken hebben met vrijheid. maar das mijn mening

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik snap dat t om je gevoelens gaat, en ik denk heus niet bij alles aan de arme kindjes. maar ik blijf bij mn punt. want waarscheinlijk vergelijk jij de vrijheid die jij hebt met een (jong)volwassene die net klaar is met school en gaat reizen. mensen van onze leeftijd doen dat niet dus voor een 15-jarige heb je veel vrijheid. ik bedoel dat als jij ook nu naar parijs zou gaan bijvoorbeeld, je je niet goed zou kunnen redden (niemand van onze leeftijd) want dat doe je als je ouder bent, als je zelf een inkomen hebt, en als je daar klaar voor bent. nu leer je dus ook de basiskennis op school die je nodig hebt in het leven om te overleven als een volwassene

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zelf vind, persoonlijk, dat je niet te veel vrijheid moet hebben. Neem bijvoorbeeld mensen met veel geld. Die hebben daar dan te veel van, en ze kunnen niet meer genieten. Nu een iets minder serieus voorbeeld. Ik geniet, als ik een stukje chocola krijg. Stel je voor dat je elke dag een stukje chocola krijgt. Geniet je er dan nog wel van? Dit is het zelfde met vrijheid. Niet dat ik voorstander ben van een dictatuur, nee, je kunt me eerder een liberalist noemen. Je moet kunnen genieten met wat je hebt en tegelijker tijd streven naar je doeleinden. En wat Saar betreft, Nederland is inderdaad een heel vrij land. Ik ben blij dat ik daarin mag leven, al heb ik wel eens wat te mopperen. School zie ik bijvoorbeeld ook als een vorm van vrijheid. Ik ben humanist, en ik streef naar intellegentie (niet dat het altijd lukt, ik ben ook maar een meisje van 14 jaar). Ik zie school als een mogelijkheid om verder te komen. Dus Iris; mijn boodschap; geniet van wat je nu hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jammer dat je geen discussie wilt aangaan.. ik zou je verdere mening wel willen horen namelijk. ik denk dat t juist goed is een discussie te volgen, daar leren mensen van. t is juist fijn om open te staan. waarom niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. poeh, wat een moeilijke woorden uit meisjes van 14. GA EENS HUILEN OMDAT JE MAKE-UP NIET GOED ZIT!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (sarah, op wat reageer jij steeds? ik zie helemaal niks wat iris zelf zegt hoor!)

  nee, maar ik zou eens serieus antwoorden. Ik weet niet zo goed wat ik hier op moet zeggen. Ik denk, nee ik weet 1735928734649 miljoen procent zeker dat jij denkt als je 40 bent: ooh, wat zou ik weer graag 14(15!) zijn. Had ik toen maar meer genoten van toen. Had ik toen maar niet steeds alleen maar vooruit geleefd.
  En ik denk dat de vrijheid die jij als beknopt beschouwt, eigenlijk juist vrijheid is! Denk eens aan de dingen die je juist kan doen, omdat je een kind bent. Je hebt heel weinig verplichten, bent voor helemaal niet zoveel dingen verantwoordelijk. En misschien vind je van wel; met school enzo. Maar al de verplichtingen en verantwoordelijkheden die je hebt zijn verbonden aan je leeftijd.
  Als jij niet nu zo leeft als dat je nu doet, zou je je leven nooit op dezelfde manier ervaren dan als je nu wel al naar parijs zou kunnen gaan en daar gaan wonen(bijv, ik weet niet precies wat jij wil)
  Omdat je als kind geborgen(veilig bij je ouders) bent en niet zoveel zorgen hebt, kan je JUIST dromen zoals jij doet. Want als jij al veel te veel zou moeten doen voor je leeftijd: aan heel veel dingen zou moeten denken. Dan zou je nooit meer die tijd en puf overhebben om te kunnen dromen. En om kind te zijn!
  Als jij als kind een ander soort vrijheid hebt ervaren(je soort vrijheid is nu anders dan later, maar het is wel vrijheid. jij kan ook veel dingen doen die je ouders niet meer kunnen doen enz) als jij nu, dan ervaar je heel je leven alles anders. Als je niet weet wat het is om kind te zijn en daarvan te genieten kan je nooit een blije volwassen zijn.
  wat een zooi allemaal, maar iris onthoud:
  LEEF!

  BeantwoordenVerwijderen